Over dit blog

Dit blog is voor updates van Blauw Tilburg. Meer informatie staat op onze website: BLAUWTILBURG.NL

woensdag 22 juni 2016

Blauw Tilburg derde kunstwerk op Stadscamping Tilburg

PERSBERICHT

Blauw Tilburg is een community-project in Tilburg Oud-Noord, Noord en Centrum, dat de vergeten geschiedenis van de Tilburgse ‘blauwsloten’ opnieuw onder de aandacht brengt. Een kunstproject door en voor Tilburgers. Na twee succesvolle tentoonstellingsmomenten, in Oud-Noord en Noord, is op 23 juni samen met Montessorischool De Elzen de basis van het derde en laatste kunstwerk gemaakt op de Stadscamping Tilburg. Kant Social Design werkt ook mee om de basis te 'pimpen'. 

De drie kunstwerken vormen samen een route waarmee de voormalige blauwsloten van Tilburg weer op de kaart worden gezet. Deze route is vanaf 27 juni digitaal beschikbaar via Blauw Tilburg. Het derde kunstwerk kun je mee afmaken tot 17 juli (ook tijdens De Buurtcamping). In de maanden juli en augustus zijn de kunstwerken voor liefhebbers te bewonderen  via de blauwslootfietsroute.

Voor deze laatste manifestatie kon via internet gestemd worden op verschillende ontwerpen, gemaakt door leerlingen van De Nieuwste School. Het winnende ontwerp was van Anna en Sarah.

Blauwslootzwerfjurk op Festival Mundial
De blauwslootzwerfjurk, een jurk van 10m doorsnee en 2m hoog, kun je ‘aantrekken’ tijdens Festival Mundial. De jurk bestaat uit 13 stukken en is al zwervend door Tilburg door meer dan 100 mensen versierd met textiel en andere materialen. De jurk is een eerbetoon aan de arbeiders van de textielfabrieken die in de stank van de blauwsloten werkten. Met de versieringen vieren we schoon water en het toekomstbeeld van levend water in Tilburg.

Over Blauw Tilburg
Ruim 100 jaar geleden had Tilburg 35 waterstromen. Een deel ervan werd gebruikt om het afvalwater van de lokale textielindustrie te lozen: dit werden de zogenaamde 'blauwsloten'.
Inmiddels zijn al deze waterstromen uit Tilburg verdwenen.

Diverse organisaties, waaronder Stichting Faliekant en Levend Water, werken samen om met het project Blauw Tilburg deze unieke geschiedenis weer zichtbaar te maken. Dit gebeurt met drie kunstwerken van blauw textiel die samen met Tilburgers gemaakt worden. Ieder kunstwerk is  bedacht, ontworpen en gemaakt door lokale bewoners en geplaatst op locaties waar vroeger het water door Tilburg stroomde.

Locatie kunstwerk 3: Stadscamping Tilburg (voormalige VGL-terrein)
Datum: van 24 juni tot 19 juli kun je het kunstwerk mee afmaken; te bewonderen tot eind augustus
Fietsroute: blauwtilburg.nl (vanaf 27 juni)Geen opmerkingen:

Een reactie posten