Over dit blog

Dit blog is voor updates van Blauw Tilburg. Meer informatie staat op onze website: BLAUWTILBURG.NL

donderdag 2 juni 2016

Zaterdag 4 juni: Blauw Tilburg in Natuurtuin Stokhasselt tijdens Waterfeest

Persbericht

Zaterdag 4 juni: Blauw Tilburg in Natuurtuin Stokhasselt tijdens Waterfeest

Blauw Tilburg is een community-project in Tilburg Oud-Noord, Noord en Centrum, dat de vergeten geschiedenis van de Tilburgse ‘blauwsloten’ opnieuw onder de aandacht brengt. Een kunstproject door en voor Tilburgers. Het tweede kunstwerk dat paraplu’s als basis heeft, wordt op 4 juni geplaatst in de Natuurtuin Stokhasselt, tijdens het Waterfeest. Hiermee wordt aangesloten bij de Week van de Amateurkunst. Er zijn waterspelletjes, een theetuin, je kunt het kunstwerk mee afmaken, de blauwslootzwerfjurk ‘aantrekken’ en ook is er een bijzondere waterceremonie.Op 17 april vond de eerste manifestatie van Blauw Tilburg plaats in Oud-Noord, tijdens Textielplein DOEplein. Voorafgaand aan en tussen de regenbuien door, werkten meer dan 100 wijkgenoten aan een kunstwerk van wilgentenen en kleurige weefsels. Het resultaat staat op het Textielplein en is nog de hele zomer te bewonderen.

Ook werd deze dag de ‘blauwslootzwerfjurk’ onthuld. Deze jurk bestaat uit 12 stukken en is een eerbetoon aan alle arbeiders en Tilburgers die de blauwsloten hebben meegemaakt. Na 17 april is de jurk in delen rond gaan zwerven in Tilburg Noord, waar diverse groepen de jurk mooier en kleuriger maakten.
De drie kunstwerken vormen samen een route waarmee de voormalige blauwsloten van Tilburg weer op de kaart worden gezet. Deze route eindigt eind juni op de Stadscamping Tilburg (het voormalige VGL terrein).

Over Blauw Tilburg
Blauw Tilburg is een community-project in Tilburg Oud-Noord, Noord en Centrum, dat de vergeten geschiedenis van de Tilburgse ‘blauwsloten’ opnieuw onder de aandacht brengt. Een kunstproject door en voor Tilburgers.
Ruim 100 jaar geleden had Tilburg 35 waterstromen. Een deel ervan werd gebruikt om het afvalwater van de lokale textielindustrie te lozen: dit werden de zogenaamde 'blauwsloten'.
Inmiddels zijn al deze waterstromen uit Tilburg verdwenen.

Diverse organisaties, waaronder Stichting Faliekant en Levend Water, werken samen om met het project Blauw Tilburg deze unieke geschiedenis weer zichtbaar te maken. Dit gebeurt met drie kunstwerken van blauw textiel die samen met Tilburgers gemaakt worden. Ieder kunstwerk wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door lokale bewoners en geplaatst op locaties waar vroeger het water door Tilburg stroomde.

Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn 4 juni van harte welkom om samen met projectleider Saskia Dellevoet en de vrijwilligers het tweede deel van dit project te vieren.

Locatie: Natuurtuin Stokhasselt
Datum: zaterdag 4 juni
Tijd: 14:00-18:00 (opening kunstwerk 16:15)
Meer informatie Blauw Tilburg: blauwtilburg.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten