Over dit blog

Dit blog is voor updates van Blauw Tilburg. Meer informatie staat op onze website: BLAUWTILBURG.NL

maandag 18 april 2016

Water tijdens Textielplein DOEplein in lijn van thema BlauwTilburg

Op zondag 17 april vond het evenement Textielplein DOEplein plaats. Het was de 1e manifestatie waarbij Blauw Tilburg zich openbaar presenteerde. Kunstwerk 1 werd samen met bezoekers afgemaakt en gepresenteerd. 

Veel hemelwater is er zondag gevallen en dat paste prima binnen het thema water van Blauw Tilburg. Enthousiastelingen van Textielplein DOEplein/ Blauw Tilburg lieten zich door het weer dan ook niet weerhouden. Het plan was een kunstwerk neer te zetten en dat is gelukt! En zeg nou zelf: staat het er niet prachtig bij?!

Blauw Tilburg kunstwerk 1 op het Textielplein in Oud-Noord 


Buiten kunstwerk natuurlijk buiten afgemaakt
Het kunstwerk is vanaf de 17e zo'n 3 maanden buiten op het Textielplein te bewonderen. Het is daarmee een onderdeel van het plein. De constructie van wilgentenen in de grond, betekende dat het weer getrotseerd moest worden. Buiten, met af en toe een bui, werd de laatste hand (lees: handen) gelegd aan kunstwerk 1.

Community kunstwerk

Van ontwerp naar presentatie duurde Blauw Tilburg/ Oud-Noord een kleine 2 maanden. Aan de geweefde- en met textiel versierde frames hebben meer dan 100 mensen uit Oud-Noord gewerkt: Kringloopatelier Uit n Iets; de groepen 6 t/m 8 van BS Cleijn Hasselt; De Poortenkids; Den Herdgang; het zorgatelier van LAS (mensen met NAH) en vele individuele wijkgenoten.
Kunstenaar Ro-nalt Schrauwen (+ zoon) en Suze van Dijk maakten de constructie van wilgentenen
Foto: Babette de Kort

Blauwslootzwerfjurk

Tijdens een van de ontwerpsessies is het idee ontstaan voor de 'blauwslootzwerfjurk'. Dat is een enorme jurk met zo'n 10 meter doorsnee waar bezoekers van onder in konden gaan. Eenmaal in de jurk, keek je over het Textielplein naar de locatie waar ooit een blauwsloot heeft gelegen. De jurk is een knipoog naar het verleden en een eerbetoon aan de arbeiders van de textielfabrieken die aan en in de stank van de blauwsloten woonden.  Deze jurk werd net als het kunstwerk ter plekke met bezoekers mee opgebouwd. Daarna in de rij voor een fotoshoot.De jurk gaat naar Oud-Noord in delen rondzwerven in Noord en vervolgens naar Centrum. Groepen handwerkers 'pimpen' de jurk voor het thema 'heden' (Noord) en 'toekomst (Centrum). Het water werd door de nieuwe riolering die de blauwsloten verving, steeds schoner; de jurk wordt steeds mooier.

Geen schuilplek buiten op het plein
Tijdens de opbouw om 09:30u. scheen de zon scheen volop. Het schepte hoop. De weersverwachtingen waren kantje boord. Inspiratiecaf√© Oud-Noord besloot zich dan ook een half uur voor de festiviteiten zouden starten te verplaatsen naar MFA De Poorten. Apparatuur mag natuurlijk niet nat worden. De timing was minder geslaagd. De buurttent - de enige schuilplek van die dag buiten op het plein - werd ontmanteld.  De aangevraagde tent van de wijkraad schitterde ook in afwezigheid.  Gelukkig was het kantoor van Huismeester Marcel (Wonen Breburg) open.

Al met al was het Textielplein DOEplein een zeer geslaagd evenement: het kunstwerk staat, Oud-Noord mag trots zijn op zichzelf! 

Een filmpje van het evenment volgt snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten