Over dit blog

Dit blog is voor updates van Blauw Tilburg. Meer informatie staat op onze website: BLAUWTILBURG.NL

donderdag 14 april 2016

Sinterklaas en blauwsloten

Krelis Swaans weet alles van Heemkunde "Klein-Hasselt". Tijdens Textielplein DOEplein 2015 was Krelis te gast bij Inpsiratiecafé Oud-Noord als heemkundenaar en vertelde hij over de geschiedenis van Klein-Hasselt. Dit jaar geeft hij ons een persoonlijk blauwslootverhaal en een prachtige foto cadeau! 

Sinterklaas jaren vijftig. 
Ik woonde op het Hasseltplein. Een blauwsloot was de natuurlijke afscheiding van het perceel waar we woonden, Hasseltplein 15, later nr. 44. Die sloot liep onder de Kraaivensestraat door, en liep aan de andere kant van de weg in noordelijke richting verder. Het industrieterrein Noord was volop in ontwikkeling. Als eerste fabriek was daar reeds de textielfabriek van Christje Mommers gebouwd.

Blauwsloot in Hasselt (Tilburg Oud-Noord)
Bron: tilburgopdekaart.nl/kaarten/oude-kaarten/1907/


Bij sluiting van de Dongensebrug, door werkzaamheden, moest alle verkeer richting Dongen ook gebruik maken van de Kraaivensebrug, en dus was het extra druk in de Kraaivensestraat. Ook de B.B.A.-bus volgde dan deze route. En wanneer twee grotere voertuigen op dat traject moesten passeren, kwamen de fietsers in het nauw. En zo gebeurde het dat een meisje met fiets en al in de blauwsloot belanden. Geholpen door omstanders werd ze uit deze benarde positie gered en bij ons thuis kreeg ze een frisse douche en schone kleren en kon daarna haar reis naar huis vervolgen.

Kinderen Swaans, ijspret op het Wilhelminakanaal. Rechts gebouw van textielfabriek Christje Mommers Bron: Heemkunde “Klein-Hasselt”


Met Sinterklaas kreeg ik schaatsen en toevallig had het stevig gevroren. Een dik pak ijs lag op het Wilhelminakanaal, varen was onmogelijk en ook de sloten lagen dicht. 
Op die bevroren blauw sloot heb ik schaatsen geleerd. Eerst met één schaats en even vervolgens met twee. Daarna was het dikke pret op het Wilhelminakanaal.

Tekst: Krelis Swaans, Heemkunde "Klein-Hasselt"Geen opmerkingen:

Een reactie posten