Over dit blog

Dit blog is voor updates van Blauw Tilburg. Meer informatie staat op onze website: BLAUWTILBURG.NL

zaterdag 13 februari 2016

Witte wat nen blauwslôot is? - verhalen ophalen voor Blauw Tilburg

Blauw Tilburg is een community-project met geschiedenis, water en textiel. Hoe laten we dat leven? Door verhalen, foto's en meer. Wat herinneren mensen zich nog van blauwslôoten


Door het ophalen van herinneringen, krijgen we een persoonlijk beeld van de tijd van de blauwslôot. Hoe zagen ze eruit? Hoe was het om te leven te midden van de blauwslôoten?


B
lauwslôotverhalen ophalen 

Uitstapje naar waterstromenkaart uit 1907 in Kennismakerij
Om herinneringen en persoonlijke belevingen over de blauwslôot te horen, hebben we enkele ouderen die bij Heikant/Wever aanleunen, meegenomen naar de Kennismakerij. In september hebben we in de Kennismakerij de waterstromenkaart van Lucy Bathgate/ Levend water opgehangen. Echt leuk om te ontdekken dat deze kaart zoveel reacties uit lokt. Dat komt vast doordat je naast de oude stromen ook de straatnamen van vroeger ziet. Onze gasten waren in de tijd van de blauwslôot tussen de 5 en 10 jaar. Net oud genoeg om er herinneringen over te delen. En dat deden ze met verve!  Het filmpje volgt binnenkort!


Literatuuronderzoek 
Om ons goed in te lezen, zoeken we bibliotheken en web af naar artikelen en anekdotes. We hebben al aardig wat links verzameld. Er schijnen nogal wat mensen in een blauwslôot te zijn gevallen. Dus ik vraag me de dagen vaak af: hoe is het om blauw te zijn alsof je in een blauwslôot bent gevallen? 

Interview met Frans van de Gender
Frans van de Gender werkt als vrijwilliger bij het TextielMuseum. Hij geeft er rondleidingen en vertelt over de geschiedenis van textiel, de fabrieken, enz. Ook hij heeft de blauwsloten als jongetje nog meegemaakt. Met het museum als locatie, mochten wij hem interviewen. Filmpje volgt binnenkort! 

Onszelf inleven - met een knipoog naar method-acting 
Blij dat er vandaag de dag geen blauwsloten meer zijn in de letterlijke zin. Ze schijnen enorm gestonken te hebben. Dat blijkt uit alle verhalen en literatuur. Als je erin viel, was je blauw en bijna niet schoon te krijgen. Tijdens carnaval heeft Saskia zich verkleed als zijnde 'in een blauwslôot gevallen' om te 'onderzoeken' wat mensen er (nog) van weten. En dat leverde leuke gesprekken op. Ongeveer 2/3 van de mensen met wie ik sprak (allemaal tussen de 45-60, had er wel eens van gehoord. 


De verhalen van herinneringen en de literatuur vormen inspiratie voor het ontwerp van de 3 kunstwerken. En de uiteindelijke textiele kunstwerken lokken op hun beur ttoekomstdromen uit over levend water in Tilburgse wijken. Waterbewustzijn met textiel!

WEBSITE Blauw Tilburg

MEEDOEN 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten